Balituin aan de Nederlandse kust

Balituin aan de Nederlandse kust

Onlangs is de opdracht binnengekomen om een tuin te ontwerpen bij een weekendhuis aan de kust nabij Renesse. De opdrachtgever laat een bungalow uit de 70-tiger jaren van de vorige eeuw aanpassen naar zijn huidige wensen. Hiervoor is de bungalow vergroot en aangevuld met de luxe van deze tijd.

Hierbij is de wens ook de tuin aan te passen. De opdrachtgevers willen een Balituin, een tuin waarbij een ‘Bali-stijl’ gewenst is. Met referentiebeelden gaf de opdrachtgever aan wat er bedoeld wordt met een Bali-stijl.

Dilemma: Past een Balituin in een Nederlands landschap?

In eerste instantie had ik mijn bedenkingen tegen het maken van een Balituin in het Nederlandse landschap. In deze situatie kan het echter goed ingepast worden omdat er een tuin komt die visueel af te sluiten is van de omgeving.

De visueel afsluitende randen, zoals de voortuin, hagen en schuttingen, zijn met materialen die passen in het Nederlandse landschap afgewerkt.

Balituin

In het ontwerp voor deze tuin is de Balisfeer gemaakt door het toepassen van stapelmuurtjes, houten vlonders, buitendouches, een voetenbad, diverse terrassen, bamboe schuttingen, rieten overkappingen en uiteraard een beplanting met een tropische uitstraling.
In de voortuin die vanaf de straat te zien is zijn enkele grove dennen behouden. Hieronder komt een beplanting die doet denken aan de duinen die aangrenzend aan het villapark liggen. Op de grens van tuin en openbare ruimte vormt een transparante wand van houten palen de afbakening van het terrein.

De oprit bestaat uit een betonverharding die in een spie, tussen de woning en de uitbreiding hiervan, naar de voordeur leidt. Deze beton verharding ligt rondom de gehele woning en in de buitenkeuken.

De Balituin komt binnen schuttingen en wintergroene hagen te liggen.

Beplanting

Om de tropische sfeer van de beplanting te bereiken zijn in de binnentuin vier palmen aangeplant. Het gaat hier om de windmolenpalm (Trachycarpus fortunei). Deze kan tot -18 graden Celsius verdragen. Daarnaast zijn bamboes, siergrassen, varens en planten met grote bladeren voorgesteld. Om de echte bamboestengels te krijgen worden woekerende soorten voorgesteld. De meest tot de verbeelding sprekende is deze die tot 8 cm dikke bamboestengels vormt (Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’). Speciale voorzorgsmaatregelen worden getroffen om de bamboe niet door de gehele tuin te laten woekeren.

Gratis eBook met tuintips

10 tips waar je op moet letten bij een tuinontwerp